T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
AMASYA / MERZİFON - Şehit Ahmet Özsoy Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi

MESLEK SEÇİMİNDE YETENEKLER, İLGİ VE MESLEKİ DEĞERLERİMİZİN ÖNEMİ

    Belli bir eğitim ile kazanılan, sistemli bilgi ve becerilere dayalı, insanlara yararlı mal üretmek, hizmet vermek ve karşılığında para kazanmak için yapılan, kuralları belirlenmiş işe meslek denir.  Meslek seçiminin sağlıklı bir şekilde yapılması hayatımızın akışını değiştirecek; hayatımızı şekillendirecek sonuçları doğuracak olmasından ötürü oldukça önemlidir.

    Meslek, hayatımıza ilişkin bir çerçeve oluşturur. Sahip olunacak meslekle zamanımızı nasıl geçireceğimiz; çalışmaya ne kadar zaman harcayacağımız, özel yaşamımıza ne kadar zaman ayırabileceğimiz gibi yaşamımızla ilgili büyük önem arz eden durumlar netleşir.

    Özetle meslek seçimi aynı zamanda hayatımızın biçimini de seçmek olarak değerlendirilebilir. Doğru meslek seçimi yapılabilmeniz için önce kendinizi tanımanız gerekir. Kendini tanıyan bireyler yetenekli oldukları alanları, hangi faaliyetlerden hoşlanıp hoşlanmadıklarını, kişilik özelliklerini, meslek değerlerini, kısa ve uzun dönemli kariyer hedeflerini, bu hedeflere ulaşmalarını kolaylaştıracak destek sistemlerini ve engel oluşturacak faktörleri bilirler. Kendilerini tanıyan bireylerin kararlarının isabetli olma ihtimali ne kadar yüksekse, kendilerini yeterince tanımayan bireylerin kararlarının isabetli olma ihtimali de o kadar düşüktür.

    Yetenek, bir kimsenin bir şeyi öğrenme ve yapabilme gücüne denir. Yeteneklerimiz, anne-babamızdan genetik olarak bize aktarılan; doğuştan sahip olduğumuz özelliklerimizdir. Yeteneklerimiz kalıtsal özellikler taşımalarının yanında çevresel koşulların etkisiyle ve eğitimle geliştirilebilen yapıdadırlar.

'NELERİ YAPABİLİRİM? & NELERİ YAPMAKTA İYİYİM?' soruları, yetenekli olunan alanların anlaşılabilmesi, keşfedilebilmesi için sorulabilir.

    İlgi, bireyin bir faaliyetten hoşlanma ve zevk alma; faaliyeti sevip - sevmeme; derecesidir. Birçok faaliyet arasından belirli birkaç faaliyeti sıklıkla tercih ediyorsak bu aktiviteler ve faaliyetlere ilgi duyuyoruz demektir.

'NELERİ YAPMAKTAN HOŞLANIRIM? & NELERİ SIKLIKLA YAPARIM?' soruları, ilgi duyulan alanların anlaşılabilmesi, keşfedilebilmesi için sorulabilir.  

    Değerler, ulaşmak istediğimiz hedeflere atfettiğimiz önemi ifade eder. Bir mesleği bizim için değerli kılan özelliklere ise meslek değerleri denir. Başka bir ifadeyle meslek değerleri; bir mesleğe girme sonucunda o mesleğin getirilerinden elde edilen doyumdur.  Birey için asıl önemli olanın ne olduğunu ifade eder. Önceliklerimiz, değerlerimizdir.

'MESLEKTEN BEKLENTİLERİM NELER? & MESLEĞİN GETİRİLERİ NELER?' soruları, meslek değerlerinin anlaşılabilmesi ve keşfedilebilmesi için sorulabilir. 

10-11-202310-11-2023

 

 


    İlgi ve isteklerinizin farkına varmak ve hangi meslek alanına yatkın olduğunuzu belirlemek amacıyla aşağıdaki envanterleri uygulayabilirsiniz. 

 

   MESLEKİ EĞİLİM BELİRLEME ENVANTERİ'ne aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz. https://testanket.com/uygulamalar/meslek_testi.html  

  HOLLAND MESLEKİ TERCİH ENVANTERİ'ne aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz. https://testanket.com/uygulamalar/holland_meslek_tercih_envanteri.html  

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 10.11.2023 - Güncelleme: 10.11.2023 14:56 - Görüntülenme: 268
  Beğen | 7  kişi beğendi